Billig, snabb och lydig

Lika bra att köra igång direkt med det tunga artilleriet. Skräckpropaganda och spetsiga pekpinnar? Nej, inte menat att ge någon dåligt samvete. Men för oss var det en väckarklocka. Inte så att vi lyckats med konststycket att bli absolutister på inköpsområdet.  Men vi har höjt vår medvetandegrad kraftigt.

2004 gav Forum Syd ut en rapport. Kristina Bjurlings ”Billig, snabb och lydig – en rapport om kinesiska leksaksarbetare och företagens ansvar” handlar om situationen för dem som tillverkar våra leksaker i Kina. Rapporten bygger på över 100 intervjuer som har gjorts vid nio fabriker som levererar till den svenska marknaden.

I inledningen kan man läsa:

”Arbetsvillkoren i leksaksindustrin skiljer sig inte mycket från arbetsvillkoren i övrig lätt tillverkning för export i Kina. Leksaksindustrin utmärker sig dock genom att vara extremt säsongsbetonad. Den starka koncentrationen av produktionen till ett fåtal månader gör att trycket på de anställda i leksaksindustrin ökar starkt under dessa månader. Resultatet blir ofta extremt långa arbetsdagar, med utmattning och olyckor som följd. Under lågsäsong är tvärtom problemet att de anställda ofta inte ens får ut den lagstadgade minimilönen.”

”De flesta leksaksarbetare är unga kvinnor mellan 16 – 25 år. De unga kvinnorna föredras framför de unga männen, eftersom de anses lydigare och mer lätthanterliga.”

Om du är intresserad av att läsa mer finns hela rapporten i pdf-format hos Fair Trade Center, på adressen http://www.fairtradecenter.se/node/255

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *