Anna Wahlgrenskt

Dags att sticka ut huvudet lite. Anna Wahlgren är bra. Åtminstone på ett sätt. Jag tänker inte diskutera hennes sömnmetoder alls, det är det så många andra som gör ändå.

Men hennes tankar om att barn mår bäst av att delta i det riktiga livet är klockrena.

Igår hade vi en sån dag. 5-åringen gick inte att stoppa (och det ville vi heller inte). Han skulle hjälpa till med allt. Vi bäddade rent tillsammans. Han städade sitt rum. Vi plockade jordgubbar på självplock och han slet ensam ihop en hel liter. Sen tvättade han trädgårdsmöbler, dukade bordet och lagade sin egen glass.

Det är så tydligt hur förnöjd han är efter en sån dag. När han känner att han har bidragit på ett kvalificerat sätt i familjens sysslor.

Leksakslek är naturligtvis en suverän och utvecklande sysselsättning för barn. Men allt för ofta biter vi oss nog i svansen när vi säger till ett uttråkat barn ”Kan du inte gå och leka med dina leksaker”. Eller tror att barnet helst vill att vi sitter ner och leker tillsammans med deras leksaker.

Om man istället bjuder in barnet till den vuxna sidan av spelplanen och gör praktiska saker tillsammans får man både tid tillsammans, saker gjorda och en liten människa vars självförtroende växer några centimeter var gång.  Så enkelt och inget nytt naturligtvis. Men ibland behöver man bli påmind även om självklara saker. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *