Kalasgott

TårtmarodörFantastiska Lisa Förare ställer frågan ”Vad ska man äta på barnkalas?” på sajten Taffel. Det är en frågeställning som drabbade oss mycket tydligt när det var dags för de första barnkalasen i vår egen familj.

Själva är vi mattokiga och lägger gärna mycket energi på att laga god mat, både till oss själva och barnen.

Tidigare kalaserfarenheter sträckte sig till kombinationen bullar, kakor, tårta och godispåsar. Barnen blir som små slajmmonster skyhöga på raffinerat socker.

Klart det ska vara godis och tårta på ett kalas, men vi kliade oss i huvudet och undrade om det inte gick att grunda med lite bra mat först. Och så har det blivit. Inte ett kalas utan mat.

Vi har också varierat tidpunkten och kört både brunchkalas och middagstillställningar. När barnen var mindre deltog både släkt och föräldrar, ett tillfälle för alla att träffas samtidigt.

Undrar om det finns någon som har några mer goda idéer på hemmakalas, mat, roliga sysselsättningar etc. Vi har ett 6-årskalas som närmar sig med stormsteg och tar gärna emot lite inspiration!

3 reaktion på “Kalasgott

  1. Hej!
    På vårt kalas hade jag förberett en stor skålmed pärlor. Många trådar var förberedda med ”stoppärla”. När kalaset började lida mot sitt slut ställde jag fram skålen och alla barn satt och pärlade på mattan. det var tyst och lugnt då föräldrarna kom och hämtade sitt barn. en del ville ta med halsbandet hem, vilket ju gick bra. Perfekt avslut för 5-7 åringar.

  2. När jag hade mitt 7-års kalas fick vi som mat göra våra egna ”pizzor”, det vill säga polarbröd med saker att lägga på, ex. skinka, ost, champinjoner, ketchup, osv. Vi fick själva välja vad som skulle vara på och det gjorde att alla var nöjda med maten och oerhört stolta över sig själva dessutom. Det gav en bra stämning. Sedan lekte vi paketleken. Mamma hade köpt en massa krimskrams-presenter och slagit in dem med en massa lager av presentpapper. Sedan fick alla sitta i en ring. Man skickade runt ett paket och varje person fick ta av ett lager papper. Den som tog av det sista lagret fick presenten att ta med sig hem. Till slut hade alla fått en present och var glada och nöjda. Finns det något barn gillar så är det ju att packa upp paket! Dessutom var det otroligt spännande för man visst aldrig hur många lager papper det var på. Hoppas detta kan vara till nytta.

  3. Tack för finfina tips! Pyssel är ju alltid en hit på kalas för att återskapa lite lugn och koncentration. Bra också att tänka på de hämtande föräldrarna 🙂 Tack Pärlan!

    Sara: vilka superidéer! Att låta barnen vara med på matlagningen är ju toppen. Och paketleken måste vi definitivt testa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *